Картоплечистки
Один з найбільш трудомістких, малопродуктивних і зовсім не творчих процесів на кухні – чищення картоплі. А те, що людина не хоче і не любить робити сам, він намагається делегувати різних машин і механізмів. Тому картофелечистка сьогодні – неодмінний атрибут ресторанів, кафе, їдалень, а часто і домашніх кухонь. Одна потужна картофелечистка з успіхом замінює кілька працівників кухні і дуже швидко окупає витрати на своє придбання. Крім того, багато машини для чищення картоплі відмінно справляються з буряком, морквою та іншими коренеплодами. Електричні картоплечистки можуть бути побутовими і промисловими, вони відрізняються потужністю і продуктивністю. Професійні агрегати різняться:
- за об'ємом бункера для закладання картоплі;
- по продуктивності – від 60 до 600 кілограмів на годину;
- за способом установки – компактні настільні і великі підлогові картоплечистки;
- за структурою робочого циклу безперервного (підходять для невеликих підприємств) і періодичної дії (більш продуктивні).
На ринку України представлено досить багато моделей картоплечисток різних виробників. Дуже популярна продукція білоруської компанії «Торгмаш», в якій висока якість розумно поєднується з досить доступною ціною. В Інтернет-магазині «Термо» можна купити найпоширеніші моделі картоплечисток періодичної дії «Торгмаш» - МОК-150 і МОК-300, розраховані відповідно на одночасне завантаження 7 і 10 кг коренеплодів. Відмінні відгуки у виробів італійської фірми Sirman і турецької Mateka – продуктивних, надійних, з корпусом з якісної нержавіючої сталі. У нашому магазині придбати ці картоплечистки можна досить дешево.
Дослідження показали, що картоплечистки повністю виправдовують себе у закладах, які мають понад 50 посадочних місць. Але ще більше вони необхідні на підприємствах, що виготовляють різні напівфабрикати. І хоча принцип роботи картоплечистки залишається незмінним, вони часто комплектуються додатковими зручними дрібницями – прозорою кришкою, що дозволяє візуально контролювати процес, вбудованим таймером , фільтром-уловлювачем крохмалю або диском для очищення цибулі. Але навіть найпростіша картофелечистка здатна істотно оптимізувати роботу кухні, заощадити масу часу і вивільнити робочі руки для більш кваліфікованої роботи.